Friday, September 3, 2010

possible ke angelina jolie after delivery?

challenging.
first 40 days of syaurah.
echah memang banyak menangis. mama dah tukar pampers, dah bagi susu, dah dukung, tapi still nangis. kalo nak tidurkan echah pun mama kena dukung n berjalan laju2 keliling rumah baru echah nak tidur. tu pun tido 20 minit je max.pastuh terbangun terus nangis jerit2. adakah sbb mama banyak nangis masa pregnant? so aisyah pun nak ikut perangai mama ke?
Malam pun takmau tidur. pukul 12 plg awal.mama n papa try tidokan echah start pukul 8. the worst night masa echah kene colic, sepanjang malam echah nangis. papa marah mama sbb dukung echah salah,mama pun nangis jugak. mama marah papa sbb papa nak bawak echah gi klinik pukul 2 pagi, mama nangis lagi. bergaduh je selalu. ditambah pula kadang-kala ada campur tangan pelbagai pihak, stress tak terkata.
Waktu berpantang memang sgt mencabar. since kita dalam keadaan 'kotor', tak dapat solat, hati ni tak tenang, rasa keliru, rasa menyesal, dan perkara negatif lain. plus, keadaan fizikal yg blm sembuh slps caesar, bergerak banyak pun xbuleh sbb still sakit.
Alhamdulillah, papa very supportive walaupun aseknya bergaduh nggg. papa tolong jaga aisyah,tukar pampers.. malam2 masa aisyah nak susu pun papa bgn sekali utk tolong mama position, walaupun papa kerja, tapi papa sanggup berjaga sampai 4 pagi untuk teman mama masa aisyah colic.semasa di wad papa mandikan mama, cuci pakaian mama, mama tau papa ada byk tekanan semasa mama berpantang, tapi papa bersabar saja..bertuahla kan sbb dapat papa.
Aisyah colic sgt teruk.
tanda2 colic:
-perut baby keras.
-sering mennggenggam tangan
-kaki ditarik ke dada semasa nangis
-menangis dan menjerit tanpa henti
-tak buleh tido

tips to ease colic:
-urut perut baby dari atas ke bawah
-dukung n dakap baby erat, so dia calm la
-burp after every feeding
-tiarapkan baby, so dia buleh keluarkan angin
-some mummys bagi gripe water, tp mama nak exclusively breastfeeding aisyah,so tak try la.
-for bottle-fed baby, use anti-colic bottle spt avent atau MAM

after 2 months, my aisyah dah tak pnah kena colic lagi yeay!! so mama n papa tidur malam lena dan ada masa berface book.

y colicky baby?
-mama eats gassy food (broccoli, mushroom...)
-baby cries alot (angin masuk dalam perut)
-baby tak diburp kan oleh mama after feeding

new mothers should expect this and be prepared.

1 comment:

  1. faie comel care ko menulis..aku suke bace blog ko!

    ReplyDelete